Jövedelemadó 2%-a

Ha szeretne úgy támogatni bennünket, hogy ez ne kerüljön Önnek pénzbe, éljen törvény adta lehetőségével és támogassa velünk együtt személyi jövedelemadója 2%-ával a rákbeteg gyerekeket!

A személyi jövedelemadót mindannyian fizetjük, ha van törvényes munkahelyünk és ebből fakadó jövedelmünk. Ugyanakkor lehetőségünk is van arra, hogy ebből a befizetett adóból éves szinten 2%-ot egy közhasznú alapítvány felé irányítsunk, anélkül, hogy ez Önnek bármilyen többletpénzébe kerülne.  Ha Ön úgy dönt, hogy ezt a 2%-ot alapítványunk “Reménysugár” programja által támogatott daganatos betegségben szenvedő gyermekeknek szánja, akkor a következőket kell tennie:

A) Ha  Önnek 2016-ben egyedüli jövedelme a fizetése volt (egy vagy több munkáltatótól)

1. Töltse ki a 230-as űrlapot (kérvény az éves adó 2%- nak rendeltetését illetően) az Ön adataival!  Az űrlapot itt találja.

2. Ön választhat:

a) Személyesen beadja az űrlapot az adóhivatalba (Administraţia fiscală), amelyikhez tartozik

vagy

b) Beadja a 230-as űrlapot alapítványunk székhelyére és mi továbbítjuk az adóhivatal (Administraţia fiscală) felé.
Fontos!!!! Ha igényli, mi is segíthetünk kitölteni az űrlapot.

B) Ha Önnek 2016-ben más jövedelemforrása volt (jogdíj, bérbeadás, stb.)

1. Töltse ki a 200-as űrlapot (adóbevallás a 2016-es évre)! Az űrlapot itt találja.

A beadási határidő: 2017 május 25.

Pénzbeli támogatás
- átutalás az alapítvány bankszámlájára : UniCredit Ţiriac Bank RO68BACX 0000 0030 0773 6002

- postai átutalás; alapítványunk adatai: Fundaţia Hans Lindner, 440043 Satu Mare, Str.Ceahlăului nr. 38 , "donaţie" - megjegyzés;
- bármilyen összeggel hozzájárulhat  a rászorulók támogatásához alapítványunk székhelyén(Ceahlăului utca 38 szám), illetve a szatmárnémeti üzletekben(JYSK, Babystar) található adománydobozokban elhelyezett pénzösszeggel

Munkahelyi adománygyűjtés

• Ha Ön munkaadó vagy munkavállaló egy cégnél munkahelyi adománygyűjtés révén fizetésének kis hányadával aktívan és hathatósan hozzájárulhat környezete szociális jellegű problémáinak enyhítéséhez.
  • A munkahelyi adományozás a “sok kicsi sokra megy” elvére épít. A havi felajánlások előnye, hogy a rendszeres, kisebb levonás az adományozó számára anyagilag nem megterhelő, ugyanakkor ha többen adnak és rendszeresen, összességében nagyon hatékony lehet. Minél több alkalmazott csatlakozik a programhoz, annál hathatósabb az a segítség, amelyet a cég alkalmazottai nyújtanak.
  • Mit kell tennie Önnek?
    - Az az alkalmazott, aki részt szeretne venni a programban, kitölti az itt letölthető nyomtatványt, melyben megjelöli az összeget, amelyet havonta felajánl a Hans Lindner Alapítvány támogatására, illetve megjelöli az űrlapon azt is, hogy mennyi ideig szeretne résztvenni ebben a programban.
    -A cég, ahol az adományozó alkalmazottként dolgozik, havonta levonja a megjelölt összeget és átutalja a alapítvány által megadott bankszámlára.
    - A rendszer működésének feltétele, hogy a cég, ahol az adományozók alkalmazásban vannak, jóváhagyja, hogy a felajánlott összeget havonta automatikusan levonják az adományozók fizetéséből a könyvelőségen.
  • Ha kérdései vannak, kérjük, hogy forduljon hozzánk bizalommal!

Szponzorálás

Önnek Romániában bejegyzett cége van és szeretne cége révén szociális problémák enyhítésében vagy megoldásában közreműködni? Szeretné segíteni a Hans Lindner Alapítvány által támogatott beteg gyerekeket? Ezt megteheti anélkül, hogy Önnek vagy cégének mindez pénzbe kerülne!
A romániai törvénykezés lehetővé teszi, hogy szponzorálási szerződést kössön egy civil szervezettel, a szponzorálási összeget pedig leírhatja cége nyereségadójából azzal a feltétellel, hogy a felajánlott szponzorálási összeg nem haladhatja meg a nyereségadó 20%-át, illetve a cég forgalmának 3‰-ét (ezrelékét). Ahelyett, hogy az államnak adná ezt a pénzt, lehetősége van, hogy egy jó célt szolgáljon.

Itt elolvashajta a törvénykezésnek a szponzorálásra vonatkozó előírásait:
Extras din Legea nr. 32 din 19 mai 1994 privind sponsorizarea
Art. 1. – (1) Sponsorizarea este actul juridic prin care două persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru susţinerea unor activităţi fără scop lucrativ desfăşurate de către una dintre părţi, denumită beneficiarul sponsorizării.
(2) Contractul de sponsorizare se încheie în formă scrisă, cu specificarea obiectului, valorii şi duratei sponsorizării, precum şi a drepturilor şi obligaţiilor părţilor.
Art. 5. – (1) Sponsorul ori beneficiarul are dreptul să aducă la cunoştinţa publicului sponsorizarea prin promovarea numelui, a mărcii sau a imaginii sponsorului.
Art. 9. – (1) Sumele primite din sponsorizare sau mecenat sunt scutite de plata impozitului pe venit.
Extras din Codul fiscal
Art. 21. referitor la impozitul pe profit
(4)
 p) Contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat potrivit prevederilor Legii nr.32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) sunt in limita a 3 la mie din cifra de afaceri;
b) nu depaseste mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.

Saját termékek, szolgáltatások adományozása

• Ismerünk konkrét személyeket, családokat, akik gyakran éheznek vagy nyomorúságos körülmények között élnek. Ők általában halmozottan gondterheltek, ezért helyzetükön biztosan javítanak adományok (pld. élelmiszer, higiéniai termékek, orvosi segédeszközök, stb) és persze az esetek szerint bármi más, amit egy adományozó felajánl (volt már pld. hangszer, sportszer, bútor, háztartási gépek, stb.).
  • Magán- és jogi személyek egyaránt jelezhetik adományozási szándékukat.
  • Ha Ön termelő vagy kereskedő és raktáron lévő élelmiszereket, higiéniai termékeket rászoruló családoknak szeretné felajánlani, keressen fel bennünket. Mi felvállaljuk a termékek elszállítását és célbajuttatását a családoknak vagy  közösségeknek (melyek rajtunk kívül, de szintén mindennapos kapcsolatban vannak rászoruló családokkal)
  • Mindig szívesen fogadunk más jellegű adományokat is (pld. orvosi, technikai, oktatási, stb), melyeknek célszerű végfelhasználókat (klinikák, iskolák, közösségek) keresünk, illetve a termékeket hozzájuk eljuttatjuk
  • Az esetlegesen felajánlott szolgáltatásokat (pld. szerelések, javítási munkálatok, irodai segédlet, koncepcionális segítség, stb) a munkánk során, illetve partnereinkkel karöltve támogatottjaink javára szívesen felhasználjuk.
  • Minden egyes adománnyal pénzt és sok energiát takaríthatunk meg, amit aztán támogatottjaink javára fordíthatunk.

Programjainkba való aktív bekapcsolódás (Önkéntesség)

• Korlátlan lehetőség van bekapcsolódni a rákbeteg gyerekek megsegítéséért működő „Reménysugár” programba: beteglátogatás, klinikai programok, rendezvényszervezés, humanitárius akciók, tanácsadás, tapasztalatátadás, táborok
  • Hasonló területeken lehet segíteni a sérült gyerekekkel foglalkozó partner-programjainkban: Down és Autista,
    illetve a Szent Rita hátrányos gyermekeket segítő partnerségünkben
  • Aki szeretne bekapcsolódni fejlesztő programba, számára ajánljuk az „Ötletbörze”-t. Elsősorban vállalkozókat várunk, illetve jó segítséget nyújthat az, aki vállakozáshoz kapcsolódó tapasztalattal rendelkezik és ezt szívesen megosztaná a fiatalokkal. Tanácsadásával hozzájárul a vállalkozási kultúra meghonosításához, illetve a fiatalok gondolkodásmódjának fejlődéséhez.