
Atelier de alimentație sănătoasă
Tratamentul patologiei oncologice afecteaza adesea obiceiurile alimentare ale persoanelor in cauza si nevoile nutritionale.
La copii aceasta tema poate deveni mult mai delicata decat in cazul adultilor.
Desi este importanta mentinerea unei greutati corporale sanatoase si sa manance alimente nutritive, efectele secundare ale interventiei chirurgicale, radioterapiei, chimioterapiei pot provoca un copil să mănânce mai putin si sa piarda in greutate. Pe de altă parte, unele tratamente pot determina cresteri în greutate pentru unii pacienti.
Consilierea nutritională poate veni in sprijinul parintilor copiilor cu afectiuni oncologice cu informatii valoroase pentru a asigura copiilor o diata echilibrata, pentru a obtine substante nutritive esentiale, cum ar fi proteine, vitamine si minerale în dieta lor si sa isi mentina o greutate corporala sanatoasa.
In cadrul programului Raza Sperantei am infiintat un atelier de gatit sanatos in cadrul careuia sunt abordate principiile alimentare recomandate pentru recuperarea din boala/preventie .
Astfel parintii copiilor cu afectiuni oncologice dar si cu alte patologii cronice sunt invitati regulat la activitati practice demonstrative sub indrumarea unui specialist nutritionist , activitati prin intermediul carora parintii invata si exerseaza in bucataria fundatiei metode de preparare/conservare a alimentelor si tehnici de preparare corecta a hranei pentru mentinerea caracteristicilor nutritive ale acesteia.
Cu ocazia primei intalniri s-a discutat despre Principii alimentare.Macronutrienti micronutrienti si rolul acestora in alimentatie dar si despre Aditivii, conservanti, efectele consumului asupra organismului si Tehnici de conservare naturala a legumelor/fructelor de sezon.