“Vacanţa la fermă” –Vara pentru tineri

“Vacanţa la fermă” –Vara pentru tineri, din toamnă pentru toată clasa

În aceste zile a luat sfârşit programul de vară “Vacanta la fermă”, care marchează în acelaşi timp începutul unei noi abordări pentru tinerii sătmăreni.

Fundaţia Hans Lindner a desfăşurat pe tot parcursul lunii iulie un program complex de activităţi pentru tinerii sătmăreni, care au avut şansa să cunoască modele de agricultură modernă, dar şi tradiţională, implicându-se activ în munca şi responsabilităţile fermierilor locali.

Prin acest proiect, Fundaţia Hans Lindner a dorit să vină în întâmpinarea reformei învăţământului românesc şi a oportunităţilor din domeniul agriculturii, oferite atât de existenţii agricultori, cât şi de aşezarea geografică a judeţului nostru.

Timp de o lună, zilnic câte 8-14 de tineri, cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani au pornit timizi dar în acelaşi timp cuprinşi de entuziasm în această aşa numită “vacanţă”, dar care a fost în sine un model educational inovator. Peste 14 ferme agricole şi unităţi economice, producătoare de alimente tradiţionale şi-au deschis porţile, acceptându-i pe tineri cu interes deosebit şi oferindu-le acestora pe lângă avtivităţi practice, şi experienţe utile, adică „primi paşi” în visarea unei afaceri agricole proprii.

Tinerii au putut înţelege şi exeperimenta pe propria piele, de ce o zi de muncă în agricultură nu functionează după un orar fix, de ce nu se aşteaptă ziua ploioasă pentru secerişul grâului, de ce vacile aşteaptă să fie mulse cu mult înainte de servirea micului dejun şi de ce munca trebuie continuată până la apusul soarelui. Deşi atât fundaţia cât şi fermierii aveau dubii, că tinerii se vor ţine până la capăt, surpriza din partea acestora nu a întârziat să apară: au rezistat! Şi nu doar atât, şi-au îmbrăcat cu drag haina de lucru şi s-au implicat cu devotament şi responsabilitate în sarcinile primite: întorsul fânului, conducerea combinei, secerişul grâului, culesul legumelor şi fructelor, presatul uleiului, prepararea de brânzeturi, prepararea cărnii în carmangeria tradiţională, hrănitul animalelor, ancorarea butaşilor de vie, realizarea unui pat de compost, prepararea gemului de caise, friptul vinetelor, ingrijirea animalelor etc.

Totodată au făcut cunoştinţă şi cu bucătăria tradiţională, avand ocazia să prepare în fiecare zi mâncăruri tradiţionale, dar să şi conserveze legume, fructe fără proceduri de conservare chimicală. Odată ce au fost implicaţi, tinerii au înţeles că statutul de agricultor sau fermier nu este de depreciat, iar agricultura tradiţională naturală oferă atât locuri de muncă, carieră, cât şi plăcere şi bunăstare. Acesta înseamnă ŞANSĂ pentru noi toţi!

Prin această formă de educaţie, organizatorii şi-a propus să contribuie la demontarea imaginii conform căreia bunăstarea se poate obţine doar la oraş sau în străinătate, şi totodată a avut în vedere şi educarea viitorilor consumatori conştienţi, adică consumatori de hrană sănătoasă, produsă local.

Fundaţia Hans Lindner se dedică şi în continuare tinerilor şi elevilot (10-18 ani) din tot judeţul, indiferent de şcoala unde învaţă, precum invită toate clasele şi şcolile dornici de colaborare să se programeze din timp, exprimând astfel convingerea, că “trebuie să te trezeşti devreme ca să ajungi departe!”. Informaţii la nr. de telefon: 0261-715136, în zilele de lucru, între orele 8-16.

Nu în ultimul rând doreşte să mulţumească fermierilor, care au înţeles că tinerilor trebuie să le ofere timp şi activităţi reale, viabile economic pentru a căpăta o percepţie completă asupra funcţionării agriculturii. Mulţumirile se aduc cu precădere gazdelor: Wegendt Gerhard, Huszti Gyula,  Poosz Jozsef, Iuga Gabriel, Kallai Pal, Asztalnok Levente, Kiraly Istvan,  Loncsak Janos, PădureanVasile, d-l Maciuca, Sebok Zsolt, Sebok Georgina, Koczinger Hannelore, Pop Nicolae şi bineînţeles tuturor colaboratorilor care au făcut posibil acest program

Back to Top

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii