Ateliere meşteşugăreşti -Mâini dibace

Ateliere meşteşugăreşti -Mâini dibace

 

Începe să fii practic! Participă cu clasa la o zi de activităţi meşteşugăreşti!

 •  Ce oferim: Ateliere practice (meşteşugăreşti) diverse

Scopul proiectului

 • Promovarea in randul scolilor primare, gimnaziale si a liceelor satmarene a metodelor practice de educare
 • Incurajarea elevilor in meseriile aferente atelierelor practice prin participarea activa a lor
 • Intarirea dorintei elevilor de a cauta sa-si descopere valorile, competentele, interesele intr-un mod organizat si sustinut
 • Sustinerea mijloacelor pentru a-si continua studiile sau pentru a incepe munca, ACASA, in orasul Satu Mare (a fi mândru de valorile sătmărene)
 • Incurajarea înfiintării de ateliere practice in cadrul scolilor satmarene)
 • GRUP TINTA: Scolile si elevii scolilor primare, gimnaziale, liceale ale judetului Satu Mare (inclusive cele profesionale)

Desfasurarea atelierelor

Atelierele mai sus amintite au loc atat pe strada Dsida Jeno, nr.8 la imobilul fundatiei cat si in unele ateliere ale mestesugarilor. Durata este de 4 ore iar numarul maxim de elevi admisi pentru un atelier este de 5 persoane. Clasa isi poate alege pentru o intalnire maxim 5 dintre atelierele mai sus prezentate.

 

ACTIVITATILE PROIECTLUI 

(Constau in organizarea diverselor tipuri de ateliere, conduse de masitri calificati)

 • Atelier de paine si aluaturi la vatra: paine, produse de panificatie (cum se face aluatul si care sunt etapele pregatirii painii, instrumentele si ustensilele de care este nevoie pentru a face paine in casa, retete pentru produse de panificatie.Activitati propuse: cls. 1-4, cosulete cu gem, saratele, colaci, cls. 5-8, fursecuri, saratele, baghete cu seminte, cls. 8-12, fursecuri, baghete cu seminte, paini

 Atelier de paine si aluaturi la vatra

 • Atelier de preparare a cozonacului secuiesc: pregatirea cozonacului dupa reteta traditionala, cu diferite glazuri: nuca, nuca de cocos, scortisoara, zahar.  Activitati propuse: cls. 1-4, impletirea cozonacului pe forme mici, potrivite pentru cuptor, cls.5-12, impletirea cozonacului si coacerea acestuia pe suporturile din lemn si gratarul cu carbuni.

 Atelier de preparare a cozonacului secuiesc

 • Atelier de pregatit paste fainoase: retete si modalitati traditionale pentru pregatirea pastelor lungi, scurte, taietei- scurti, lungi, foi lasagna, coltunasi,etc.  Activitati propuse: cls. 1-4, framantarea aluatului pt. taietei si taierea acestuia cu masina de facut taietei, cls. 5-12, framantarea si intinderea aluatului, taierea cu aparatul de taietei si manuala a foii, umplerea coltunasilor cu gem

 Atelier de pregatit paste fainoase

 • Atelier de tamplarie:pregatirea lemnului cu utilaje specifice, cunoasterea unei linii tehnologice, realizarea diverselor obiecte din lemn.  Activitati propuse: cls.1-4 ansamblarea predefinita si vopsirea  unui suport servetele, puzzle, suport rola hartie, cls.5-8 desenarea tehnica a obiectelor propuse pt realizare, decuparea obiectelor prin traforaj, ansamblarea obiectelor cu ajutorul cuielor, ciocanului, finisarea obiectelor prin vopsire. Ex: Cuier haine, ladite pt.flori, rame foto, scaunele, masute, instrumente musicale, cls. 9-12 folosirea aparaturii profesionale pt.o tamplarie, realizarea unei teme de la desen pana la finisare, finisarea obiectului la nivelul de marketing. Ex: jucarii, obiecte pentru recuperare terapeutica

 Atelier de pregatit paste fainoase

 • Atelier de marochinarie: cunoasterea preselor si a utilajelor in prelucrarea pielii, realizarea unor obiecte artizanale din piele naturala, cunoasterea etapelor de prelucrare a pieii.

 Atelier de marochinarie

 • Atelier de creare si imprimare etichete:  posibilitatea de a crea etichete si ambalaje personalizate cu elemente ale clasei si ale scolii si de a le imprima pentru utilizare, crearea etichetelor intr-un program de lucru pe calculator.  Activitati propuse: cls.1-4, desenarea unor etichete de borcane si caiete manual si imprimarea acestora, cls.5-12 personalizarea unui simbol al clasei, realizarea de etichete pt. produsele pregatite in celelalte ateliere.

 Atelier de creare si imprimare etichete

 • Atelier de tesatorie: cunoasterea razboiului si a artei tesutului. Realizarea de obiecte traditionale utile in sala de clasa, sala profesorala, oficiu.

 Atelier de creare si imprimare etichete Atelier de tesatorie

 • Atelier de creatii textile: personalizarea materialelor textile prin lucrarea acestora cu nasturi, snururi, ate etc (plase textile, brelocuri chei, servete masa, prosoape). Activitati propuse:cls. 1-4, coaserea nasturilor pe diverse textile, decuparea materialelor sub diferite forme, finisarea unor obiecte predefinite (ex, plasute, servete, bratari, ), cls.5-12 croirea si finisarea unor accesorii vestimentare, aranjamente, (sacose textile, papioane, portmonee, )

 Atelier de creatii textile

 • Atelier de ceramica: cunoasterea manuirii rotii olarului, tehnica arderii a obiectelor din lut (banuti, vaze, boluri, farfurii personalizate). Activitati propuse: cls 1-4, presare in forme sau stampila, medalioane, brelocuri, martisoare, brose, amprentare maini, degete pe placa de lut + litere, semne cls.5-8, vase de lut ( pe roata, prin presare in negativ, alte tehnici), crearea de lucrari cu tematica specifica sezonului, sarbatoriilor, cadouri, cls.9-12, vase de lut ( pe roata, prin presare in negativ, alte tehnici), turnare rasini poliesterice transparente, incastrare in rasina transparenta a obiectelor, flori, scoici, insecte.

 Atelier de ceramica

 • Pasi pentru inscriere :
 • Inscrierea se poate face personal de catre profesorul coordonator la sediul fundatiei sau online, prin inscrierea in calendarul programului.
 • Inscrierea in calendarul programului se face prin completarea fisei de pe pagina proiectului si se trimite pentru procesare.
 • Prin inscrierea online se acorda o saptamana pentru confirmarea locului rezervat printr-o intalnire personala intre professor si coordonatorul programului.
 • Pentru alte detalii contactati coordonatorul programului, Pop Alexandra 0733953763

Pentru a rezerva o data in calendarul online, completati fisa de mai jos, trimiteti iar rezervarea Dvs. Va fi procesata.

Important de adăugat:
 • Aceste ateliere raspund si programului propus de Ministerul Educatiei , “ Scoala altfel” si doresc  implicarea tuturor elevilor si a cadrelor didactice din ciclul primar, gimnazial, liceal si profesional din judetul nostru. 
 • La aceste ateliere profesorii au posibilitatea sa observe si sa puna in valoare talentele si capacitatile elevilor in diferite domenii, nu neaparat in cele prezente in curriculum national si sa stimuleze participarea lor la actiuni variate, in contexte nonformale.
 • Profesorilor li se elibereaza adeverinta de participare la programe extracurriculare.

 

Veni! Facet! Vici!

Back to Top

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii